2011. június 27., hétfő

II. József utazásai Magyarországon, ... - Jelenlegi ára: 1 940 Ft


II. József utazásai Magyarországon, Erdélyben, Szlavóniában és a temesi bánságban 1768 - 1773
II. Józsefet utazó császárként tartja számon a köztudat. Mind a kortársak, mind a későbbi korok történészei előszeretettel foglalkoztak utazásaival, különösen azokkal, amelyeket Falkenstein gróf álnév alatt, inkognitóban tett külföldön. A császárként, társuralkodóként birodalmán belül tett utazásainak tudományos feldolgozására eddig még nem került sor. Hogyan utazott a fiatal II. József? Használta-e elhíresült álnevét, a Falkenstein grófja címet birodalmában, és ott álruhában utazott-e? Váratlanok voltak-e látogatásai? A romantikus kalandkeresés helyett mi volt utazásaival a későbbi egyeduralkodó valódi célja? Mit tekintett fontosnak, mit figyelt meg utazásai során, hogy alattvalói életét és az államigazgatás működését jobbítani tudja? A kötet szerzője II. József 1768 és 1773 között a Magyarországon, Erdélyben, Szlavóniában és a Temesi Bánságban tett utazásainak elemzésével egyben e kérdésekre is választ ad. Számos történeti közhely korrigálása mellett bemutatja, hogyan, milyen alapossággal szervezték meg a látogatásokat. A császár nap mint nap vezetett útinaplóinak feljegyzéseiből megismerhetjük a fiatal József kíváncsiságának súlypontját, képet nyerünk a korabeli politikai, hadügyi, társadalmi, szociális és egyéb viszonyokról és problémákról, sőt szinte személyes ismerősként üdvözölhetjük a XVIII. század derekán élt hivatalviselők némelyikét. Az utazások során összegyűjtött információk, a megismert országokról szerzett tapasztalatok nagy hatással voltak II. József reformelképzeléseire is. Az utazások közvetlen eredményei nyomon követhetők a tízezernél is több hozzá intézett beadvány elbírálásában, valamint már a társuralkodás idején bevezetett változtatásokban, az újabb rendeletekben és reformokban. Kulcsár Krisztina 1971-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte, ahol 1995-ben szerzett történelem és németnyelv-tanári szakos diplomát. Egyetemistaként, majd kutatóként több hónapot töltött Bécsben, Hamburgban, Saarbrückenben és Drezdában. Doktori tanulmányait az ELTE BTK Koraújkori Egyetemes Történeti Doktori Program hallgatójaként 1995 és 1998 között végezte. Doktori értekezését 2001-ben védte meg. Ez idő alatt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában oktatott németnyelv-tanárként. 1997 és 2000 között a MTA Történettudományi Intézetében a Történeti Bibliográfia Kutatócsoport munkatársa volt. A történeti bibliográfia újabb kiadásának azóta is tevékeny közreműködője. 2000 óta a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársa, a Helytartótanácsi Levéltár referense. 1997-tő1 több alkalommal oktatott megbízott előadóként az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Kutatási területe a XVIII. századi magyar-osztrák kapcsolatok, Mária Terézia és II. József társuralkodásának időszaka és a korabeli utazások.
SZERZŐ: Kulcsár Krisztina
KIADÓ: Gondolat Kiadó
KIADÁSI ÉV: 2004
OLDALSZÁM: 580
Szállítási és fizetési információk
Személyesen áthevetőek könyveink (kizárólag) Budapesten a Klinikák metrómegálló közelében található átvételi pontunkon!
Minden hétköznap 8: 00-tól 20: 00-ig.
Általában 3-5 nap az átfutási ideje, amíg az általad rendelt könyvek megérkeznek az átvetéli pontba, melyről automatikus üzenetet küldünk a számodra. Ha még azelőtt látogatsz el az átvételi pontba, hogy ezt az értesítést megkaptad volna, akkor kicsit csalódott leszel...
Ezt elkerülendő nagyon kérlek soha, ismétlem soha ne próbáld átvenni a könyvet, amíg nem kaptál erről értesítést. Ez a köztünk lévő jó viszony megtartása szempontjából is kifejezetten javasolt.
A könyveinket változatlanul megkaphatod postai úton (előreutalással), vagy futárszolgalát segítségével (előreutalással, vagy utánvéttel).
A könyveinkre kiszabott szállítási díjak egységesek, nem függnek az adott könyv méretétől, vagy a könyvek darabszámától.
2 darab, vagy több termék rendelése esetén a szállítási költség nem változik.
Vagyis bármekkora rendelést is adsz le, mindig csak a Szállítási és garanciális feltételek fül alatt meghatározott díjat kell fizetned.
Más szállítási módot nem vállalunk, a megadott áraktól nem áll módunkban eltérni.
Szállítási és fizetés módja
Ajánlott levélként előreutalás után: 870 Ft
Futárszolgálat előreutalással: 750 Ft
Futárszolgálat utánvéttel: 890 Ft
Személyes átvétel: 0 Ft
Minden termékünk új és olvasatlan.
Tekintsd meg összes könyvünket itt! >>



Jelenlegi ára: 1 940 Ft

Az aukció vége: 2011-07-16 05:45
. II. József utazásai Magyarországon, ... - Jelenlegi ára: 1 940 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése